вторник, 12 мая 2009 г.

Kompozīcijas teorija scrapbookingā...

Kas ir kompozīcija?
"Kad mēs nodarbojamies ar skrapbookingu, mēs saliekam vietās daudz dažādu elementu, lai atsvaidzinātu atmiņā to vai citu notikumu. Kā tas tiks darīts, atkarājas no jums, no jūsu stila - katram ir savs mīļākais stils, materiāli, kurus mēs bieži izmantojam un pie kuriem esam pieraduši. Bet neskatoties uz to tomēr vajadzētu pieturēties pie nedaudziem kompozīcijas likumiem. Nedaudz pastāstīšu par pašiem galvenajiem.
Kad jūs sēžaties pie darba galda un sāciet domāt par jauno kompozīciju, jums drošivien jau ir fotografijas, papīrs un rotājumi, ka arī notikuma apraksts. Atliek tikai to visu salikt kopā.
Katrs sāk savādak - daži, piemēram taisa uzmetumu ar parasto zīmuli uz parasta papīra, bet daži to dara vienkārši savā galvā.

1.Nepāra elementu skaits
Šeit runa iet par līdzīgiem elementiem - fotogrāfijām, rotājumiem, teksta blokiem, virsrakstiem u.tt. Nepāra skaits scrapā izskatās daudz patīkamāks, daudz dinamiskāks.

2. Uzmanības centrs.
Veidojot kompozīciju ir nepieciešams parūpeties par to, kas būs galvenais lapā un ka so galveno izcelt, tas ir kompozīcijas sizeta centrs, kuru bieži arī sauc par "skatāmo centru".

3. Kontrasts.
Leonardo da Vinči savā "Traktāts par glezniecību" teica psr nepieciešamībuizmantot lieluma kontrastus (augstu ar zemu, lielu ar mazu, resnu ar tievu), faktūras, materiālus u.tt.
Tonālais un krāsu kontrasts tiek izmantots grafiskas un glezniecības mākslas darbu izveidošanas procesā dažādos žanros.

4. Simetrija un asimetrija.
Simetriski ir izveidota cilvēka figūra, taurenis u.c. Simetriskas kompozīcijas ir stabilas, labā un kreisā puse ir līdzsvarotas. Simetriskas kompozīcijās visas to daļas ir līdzvarotas, bet asimetriskā kompozīcijā var būt gan līdzsvarotas, gan nelīdzsvarotas daļas. Lielo gaišo pleķi var līdzsvarot ar mazu tumšu. Daudz mažu pleķu var līdzsvarot ar vienu lielu. Variantu ir daudz. Līdzvarojas daļas gan pēc lieluma, krāsas un toņa.

5. Ritms.
Kaut kādu elementu kārtošana pēc noteiktas secības. Ritms var bū līnijās, gaismas un ēnas tonos, krāsu toņos. Var izmantot vienādu elementu secību.

P.S. Tā ir tikai teorija, tāpēc nevajag krist panikā ja jums kaut kas nesanāk.

Комментариев нет:

Отправить комментарий