вторник, 21 апреля 2009 г.

Viss par albūmiem...

Tā kā iesācējiem visbiežāk rodas jautājumi par to kādu albūmu vislabāk skrapot , mēģināšu pastāstīt par skrapa albūmu īpašībām.


Tradicionālie albūmi Scrapbookingā ir 30x30cm, kā arī A4 formāta. Tiem parasti ir viens no diviem stiprinājuma veidiem - ar gredzeniem (kā mapes reģistri) un ar metāla skrūvēm. Parasti visiem albūmiem ir ap 10lapām, kuras ir ievietotas plastikāta kabatiņās. Šeit būs video rullīts, kurā ir parādītas albūma ar gredzeniem īpašības http://www.youtube.com/watch?v=w0D9Qu05_ys&feature=user. Bet šeit sīks apraksts par skrūvējamā albūma īpašībām:






1. Tā izskatās albūma sānskats. 2. Vēl viens sānskats. 3. Atvērtā veidā. 4. Stiprinājumi: Tā izskatās priekšējais vāks atvērtā veidā - skrūvītes atrodas zem aizlocītas vāka malas. 5. Ja vāka malu atver, tad redzam sekojošo... 6. Tas pats, tikai uz aizmugurējā vāka.

Lūk šādi izskatās pašas skrūvītes (angl. post screw):



Ja albūms ir biezs, tad skrūves var pagarināt ar šādiem papildinātājiem:


Parasti pērkot papildus kabatiņas šādi pagarinātāji jau ietilpst komplektā (var iegādāties Dzirnavu ielā 100, "HobbySet" veikalā).

Scrapbooking dizainā tradicionālā pieeja ir atcevišķu fona lapu pirkšana speciālos veikalos (pie mums tās var iegādāties jau iepriekš minētajā "HobbySet" veikalā Dzirnavu ielā 100. Šai veikalā ir liela izvēle 30x30cm formāta lapas). Pēc tam uz šīm fona lapām, vai tās ir krāsainas, vai viena toņa, līmējas visi elementi - fotogrāfijas, rotājumi, teksts. Tad visu lapu ievieto caurspīdīgā kabatiņā, kura ir izgatavota no speciālas arhīvu plēves.

Ja izmantojat dažādus stiprinājumus (dekoratīvos saspiedējus vai "bradz") ieliekot kabatiņā aizmugurējā puse nebūs redzama, tākā to noslēps balta papīra lapa, kas nāk komplektā ar kabatiņām.

Šāda veida albūmi (ar skrūvēm vai gredzeniem) tiek izlaisti arī mazā formātā - 15x15cm (tie ir tie saucamie mini albūmiņi). Lūk albūms ar skrūvītēm:




1. Aizvērtā veidā. 2. Atvērtā veidā. 3. Ja lapas ir ļoti biezas(kas nav īpaši labi albūmos ar šādām kabatiņām) var ievietot kartona ielikņus, kuri ļauj nedaudz paplašināt vāka muguriņu. Tos parasti ievieto katrā otrā lapā. 4. Visas albūma detaļas.

Bez šiem tradicionālajiem albūmiem, ir vēl arī albūmi bez kabatiņām. Šeit līmējam tieši uz biezas (vatmans) papīra loksnes. Ja izmanto dekoratīvus stiprinājumus (saspiedējus un "bradz") tad piestiprina viņus uz fona papīra un tikai tad līmējam uz pamata, lai otrā pusē nebūtu redzami stiprinājumi.
Lūk šāds albūms uz gredzeniem:




1. Aizvērtā veidā. 2. Atvērtā veidā. 3. Katra lapa ir izgatavota ar nelielu ieloci. Tas ir tas pats, kas ievietojot kartona ielikņus iepriekšējos albūmos. 4. Gredzeni.

Šādus albūmus ir viegli izveidot pašam. Sagriez biezu papīru (derēs jebkurš, bet vislabāk būtu ja tas ir arhīva papīrs), izsit divus caurumus malās, skaisti noformē vāku, kurš izgatavots no bieza kartona uz uzvērt vai nu uz gredzeniem, vai sastiprināt ar skrūvēm. Var arī skasti sasiet ar lentīti.

Veikalā "HobySet" Dzirnavu ielā 100 pārdodas arī šāda tipa albūmi - sagataves:



Šādiem albūmiem ir jāskrapo ne tikai iekšējās lapas, bet arī vāks. Šādus albūmus visbiežak sauc par mini albūmiem, tākā to izmērs viņiem ir mazs. Fotogrāfijā - viens no veidiem. Viņi var būt gan ar spirāli, gan lentītēm, gan grdzeniem, gan skrūvītēm sastiprināti.



Tagad pāris vārdu par tradicionālo fotoalbūmu. Šādi albūmi ir sieti kā grāmatas un starp katru lapu ir plāna pergamenta loksne. Šādi albūmi vizuāli izskatās ļoti efektīgi un scrapam der, bet ir viens bet... Tā kā albūms ir siets, nāksies veidot ļoti plānas skrapa lapas. Iesaku izmantot šādu albūmu ļoti plānu, vai arī katru lapu taisīt kompjūterā un izdrukāt (digitālais scrapbookings).



Noslēgumā nedaudz pastāstīšu par kabatiņām.(page protectors).


Tā ir neizbēgama sastāvdaļa tradicionālajā skrapā. Tās ir caurspīdīgas, no speciāla arhīva plastikas izgatavotas kabatiņas, kurās ievieto gatavas skrap lapas.


Parasti, nopērkot albūmu, tur jau komplektā ir ap 10 baltām lapām. Protams parasti ar 10 lapām ir par maz, tāpēc tās var nopirkt atcevišķi.


Kāpēc tās ir nepieciešamas?


Šķirstot albūmu uz lapām paliek pirkstu nospiedumi un krājas putekļi.Lai lapas aizsargātu, tās ievieto šadās kabatiņās.


Kādi ir to trūkumi?

Parasti kabatiņās ir grūti ievietot biezas skrap lapas, kā arī ir ierobezota interaktivitāte ar dažādiem izvelkamiem elementiem, aploksnītēm, šadas kabatiņas neder.


Informācija tika ņemta no šīs lapas :http://www.red-moose.com/blog/

Комментариев нет:

Отправить комментарий