пятница, 27 марта 2009 г.

Nedaudz no Scrapbooking vēstures...

Pašos pirmsākumos Scrapbookings bija kā vienkārša avīžu un žurnālu izgriezumu, ar roku rakstītu dzejoļu un prozu, ikdienas pieīmju, kā arī ar fotogrāfijas parādīšanos 1839 gadā, fotokartīšu kolekcionēšana.


Marks Tvens visas savas dzīves laikā veidoja dienasgrāmatas/albūmus Scrapbooking stilā. Visos ceļojumos un izbraukumos viņam tie bija līdzi. Albūmus viņš aizpildīja ar suvenīriem, ilustrācijām, fotogrāfijām, rakstiem par savām grāmatām un uzstāšanos.
Kad Markam Tvenam apnika patstāvīgi ņemt visur līdzi līmi, viņam ienāca prātā doma, ka uz papīra lapām var uzdrukāt plānu līmes kārtu, lai līmēšanas process būtu ātrs un ērts. 1872. gadā viņš patentēja savu pirmo "pašlīmējošo" albūmu un jau 1901. gadā bija izstrādāti apmēram 57 dažādi albūma veidi.



Esot Amerikas Savienoto Valstu prezidentam no 1801 - 1809gadam Tomass DŽeffersons brīvajā laikā grieza no avīzēm un līmēja savos paštaisītajos albūmos simtiem dzejoļu, kuri bija veltīti ģimenei, mīlai un jaunās republikas izaugsmei. Viņš šīs grāmatas dāvināja savām mazmeitām. Gandrīz 200 gadu visi domāja, ka šos albūmus nav izveidojis viņš, bet viņa mazmeitas.




Mūslaiku Scrapbookings, kas tagad ir populārs ASV un citās pasaules valstīs visdrīzāk aizsākās
no Kristensenu ģimenes. Tā ir mormonu reliģijas ģimene no Jūtas štata. Mormonu reliģija aizliedz dokumentēt savas ģimenes vēsturi un 1980 gadā 50 šīs ģimenes vēstures albūmi bija izstādīti apskatei Vispasaules Ierakstu Konferencē (World Conference of Records). Merilena Kristensena, šīs ģimenes matriahs, šos albūmus sāka veidot 1976.gadā, tikko ko kā pārdošanā parādījušos reģistros - mapēs, ievietojot savas noformētās lapas caurspīdīgās kabatiņās. Kristenseni ātri saprata kas ir kas, kad interese par viņu albūmiem pārsniedza gaidīto un uzrakstīja grāmatu "Keeping Memories Alive", kā arī 1981gadā Jūtas štatā izveidojot pirmo Scrapbooking veikalu.

Комментариев нет:

Отправить комментарий