пятница, 27 марта 2009 г.

Ar ko sākt?





ASV ar Scrapbookingu nodarbojas miljoniem cilvēku. Vēl pavisam nesen mēs savas fotogrāfijas vienkārši izkārtojām albūmos, šad tad rotājot tās ar foto stūrīšiem un veicot pierakstus. Tā vietā ir nācis jauns hobijs "Scrapbookings".


Skrapbookings - fotoalbūmu mākslineciskā noformēšana, kur pats svarīgākais ir fotogrāfija kura ir mākslinieciski noformēta.


Tipiska scrap-lapagandrīz vienmēr tiek noformēta ar sekojošiem elementiem:


  • Fotogrāfija

  • Pamats zem fotogrāfijas

  • Fons

  • Virsraksts

  • Jornaling (apraksta teksts)

  • Rotājumi.


Tā vietā, lai vienkārši ielīmētu fotogrāfiju albūmā, Scrapbookera (tas, kas nodarbojas ar šo hobiju) nodot savas labākās emocijas un domas scrap-lapā.

Šodien jūsu fantāzijām nav gala (tākā nevaru šeit ievadīt mīksto z burtu, nākas izdomāt kādu citu kaut cik piemērotu vārdu :)). Tagad ir pieejama Scrapbooking materiālu daudzveidība. Ir daudz dažādas literatūras, materiāli internetā un DVD.

Jūsu priekšā stāv vesela kaudze ar fotogrāfijām. Ko darīt????

Scrapam ir nepieciešami daži svarīgi elementi. Piemēram, lai sāktu Jūsu kompozīciju, Jums būs nepieciešams albūms un papīra lapas fonam. Papīrs scrapam parasti tiek pārdots dažādos formātos. Pats populārākais izmērs ir 30x30cm. Tāda izmēra papīrs Jūms atvieglos darbu. Ir arī parastā A4(21.6x28cm) papīrs, kā arī maza izmēra (15.25x15.25cm) papīrs maziem albūmiem. Tādad pirmais, kas Jums ir nepieciešams, izdomāt, kāda izmēra albūms būs. Izvēlieties sev nepieciešamo albūmu, ņemot vērā fotogrāfiju daudzumu, kā arī albūma stilu un tematiku. Izdomājiet, kādu papīru ņemsiet fonam, piedomājot par tā krāsu, tekstūru un zīmējumu.

Tālāk apskatiet savas fotogrāfijas. Viena no tām var būt par centra elementu, bet viss pārējais, kā papildus elementi. Jebkurā kompozīcijā ir jābūt centra elementam. Jūsu uzdevums ir pievērst skatītāju uzmanību galvenajam elementam. Ja Jums ir daudz fotogrāfiju no viena notikuma - rediģējiet tās, apgrieziet, izmetiet liekās! Dažkārt ir jābūt nežēlīgam - bet rezultāts iznāk daudz reiz labāks! Jo lakoniskāka kompozīcija, jo skastāk tā izskatīsies!

Izlasot un apgriežot fotogrāfijas, Jums arī ir jāizvēlas visi pārējie elementi (virsraksts, notikumu apraksts, rotājumi) un tad sāciet to visu izvietot uz lapas. Viss uzreiz nav jālīmē, izveidojiet kompozīciju un tikai tad līmējiet!!!

Obligāts ir apraksts (apraksta lielums nav svarīgs) par notikumu, datums un vieta. Tas saucās Jornaling - apraksta teksts. To var darīt ar roku uzrakstot, vai ievadot kompjūterā un izdrukājot. Pie tā piederas arī virsraksts, kas var būt sastādīts no uzlīmju burtiem, izdrukātiem no komp., vai arī uzrakstītam ar roku.

Nedaudz vārdu par rotājumiem: to ir vesela jūra, kurā, ticiet man, ir ļoti viegli "noslīkt". Rotājumi nedrīgst aizsegt centrālo elementu - fotogrāfiju, savādāk zūd visas kompozīcijas jēga.

Tikai tad, kad viss ir rūpīgi salikts, izdomāts un Jūs esat pārliecināti, ka Jums viss patīk, tikai tad Jūs varat ķerties klāt pie līmēšanas! Pats galvenais, kas ir jāatcerās - Scrapbookingā nav noteikumu!!! Ir tikai milzum daudz ideju!!! Kāpēc tā? Tāpēc, ka pats galvenais ir taisīt tā, kā Jums patīk.Tā nav nekāda augstā māksla, kuai ir stingri noteikumi un principi.

Lai Jums veicas!!!

Materiāls ņemts no šīs mājas lapas http://www.red-moose.com/blog/

Комментариев нет:

Отправить комментарий